Word Scheidsrechter !!
Fluiten is leuk, op welk niveau dan ook. Of je nu pupillen, jeugd, "het zesde" , zaalvoetbal of eredivisie fluit, bij elke wedstrijd gaat het ergens om. Zonder scheids geen wedstrijd. Als scheidsrechter leid je het duel in goede banen. Daardoor kunnen de spelers en toeschouwers zich concentreren op waar het allemaal om draait: lekker voetballen.
Bij de meeste thuiswedstrijden van LTC moet de club een eigen verenigingsscheidsrechter aanstellen. Je kunt dat doen door een leider te laten fluiten, je kunt een vader vragen, maar veel beter is natuurlijk om als club een groep van verenigingsscheidsrechters te hebben, zodat de scheidsrechterscoördinator elke week goed opgeleide "arbiters" kan aanstellen bij de thuiswedstrijden van onze jeugd- en seniorenteams.
LTC wil daarom het volgende gaan doen :
a) eigen jeugdleden stimuleren pupillenscheidsrechter te worden;
b) verenigingsscheidsrechters goed op te leiden volgens KNVB- en verenigingsrichtlijnen;
c) verenigingsscheidsrechters goed te begeleiden bij hun ontwikkeling;
d) verenigingsscheidsrechters te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taak.
Wie zijn die jongens en mannen, die wij zoeken om pupillen- of verenigingsscheidsrechter te worden.
Dat kan iedereen zijn van jong tot oud. Zoals bij veel andere verenigingen al gebeurt, kunnen bijvoorbeeld tweedejaars D-junioren F-wedstrijdjes gaan fluiten, C-junioren kunnen bij E- of F wedstrijden worden aangesteld, A-junioren bij C-of D-wedstrijden enz.enz. en natuurlijk de wat oudere verenigingsscheidsrechters kunnen lagere senioren-teams of alle leeftijdscategorieën bij de jeugd gaan fluiten.
Wat doet LTC om de pupillen- of verenigingsscheidsrechter goed op te leiden.
Binnenkort gaan we van start met een cursus pupillenscheidsrechter, welke gegeven wordt door KNVB scheidsrechter Stefan Aalders, die begonnen als clubscheidsrechter bij LTC, inmiddels wedstrijden in de hoofdklassen van het seniorenvoetbal fluit en in de eredivisie van het zaalvoetbal. Een heel eenvoudige cursus om de eerste beginselen van het scheidsrechteren bij te brengen. Deze cursus zal 2 avonden gaan duren. Kort maar krachtig dus. Wanneer een verenigingsscheidsrechter er na een jaar fluiten zoveel aardigheid in heeft gekregen, dat hij zich verder wil specialiseren kan zo'n scheidsrechter met medewerking van LTC een cursus gaan volgen.
Om onze verenigingsscheidsrechters goed te begeleiden bij hun ontwikkeling, staan bij LTC een aantal gerenommeerde oud-scheidsrechters klaar om onze jeugdscheidsrechters voor, tijdens en na de wedstrijd van positieve adviezen te voorzien.
Wat doen wij om pupillen- of verenigingsscheidsrechter te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taak ? Naast de begeleiding zoals hierboven is beschreven, stellen wij in bruikleen een compleet scheidsrechter tenue ter beschikking. We willen spelregelavonden gaan organiseren, waarbij bijvoorbeeld d.m.v. een quiz scheidsrechters weer wijzer worden.
Voetbal is emotie, maar respectvol gedrag op het veld draagt bij aan respectvol gedrag om het veld.
In de visie van LTC is de scheidsrechter een voorbeeld voor anderen door de manier waarop hij zich gedraagt en presenteert. De functie van de scheidrechter is belangrijk voor wat er op het veld gebeurt en daarbuiten.
LTC wil dat instructies en beslissingen van de scheidsrechter onvoorwaardelijk worden geaccepteerd. De scheidrechter mag er nooit alleen voor komen te staan. De scheidsrechter moet in geval van hardnekkige misstanden een beroep kunnen doen op LTC. Voor dat doel verwacht LTC van haar leiders en trainers dat ze het arbitragebeleid kracht bij zetten tijdens het uitvoeren van hun functie.
Lijkt het je wat ? Ik hoop het en bij twijfel: probeer het gewoon. Iedereen, die hier zin in heeft: geef je op !!! Dat kan bij je jeugdleider of trainer, dat kan bij mensen van de jeugdcommissie en dat kan ook bij mij ! Mail eventueel naar voorzitter@vvltc.nl en het gaat helemaal goed komen. Eerst nog vragen ? Bel of spreek iemand van de jeugdcommissie aan. Ik zeg : doen !!!
Jan Rozema
Voorzitter.